Det händer en hel del inom artificiell intelligens just nu. Vissa projekt drivs som open source-projekt, vissa av företag, och andra av enskilda utvecklare. Precis som Robotkvarnen så inser troligtvis också många andra att artificiell intelligens påverkar oss allt mer, och att kunskapen om denna teknik behöver bli mer lättillgänglig. Det är för att tekniken redan finns överallt omkring oss. När vi söker något på nätet, när vi surfar och shoppar på nätet och i de finansiella systemen.

Samtidigt är AI och framförallt maskininlärning svårt att greppa, och kan vara svårt att komma igång med. Robotkvarnen är ett lokalt projekt för att göra det enklare att förstå vad AI är och kan göra, med hjälp av bl.a. robotar. Men det finns många projekt på nätet också, och flera är gratis att delta i eller använda för den som är intresserad.

Vi är medvetna om att vi listar många projekt från Google. Anledningen är att de dels har stora resurser för utveckling, tidigt började satsa på AI och har en tradition av att erbjuda gratistjänster. Därför är det fortfarande svårt att hitta teknologi som är lika långt gången, pedagogisk och dessutom kostnadsfri. Givetvis kan man argumentera att det som är gratis ofta kan ha sitt pris också. Har du tips på alternativa projekt som inte drivs av Google så får du gärna kommentera om det här nedan.

Här nedan listar vi 5 olika projekt som är tillgängliga online. De kommer ordnade efter hur svåra de är att komma igång med.

1. AI Experiments with Google

AI Experiments with Google är egentligen en samling små projekt som är utvecklade av enskilda individer eller företag. De vi testat är oftast väldigt lätta att använda direkt i webbläsaren och de flesta är i form av enkla spel. Flera handlar om att skapa ny slags musik med hjälp av maskininlärning. Det är väldigt underhållande och det är lätt att fastna. Man får lätt känslan av att programmet ”lever”. De här roliga experimenten ger en snabb inblick i vad artificiell intelligens är och vad den kan göra idag.

En favorit är ”Semantris som är ett slag arkadspel där man ska hjälpa det neurala nätverket eller ”datorn” att gissa ordet genom att snabbt skriva det första ordet man tänker på när man läser det. En annan är ”Quick! Draw!”, där man ska rita något och få ett annat program att gissa vad man ritar under 20 sekunder.

2. Google Cloud Speech-to-Text

Cloud Speech-to-Text är ett av Googles många API:er som är fritt att använda i upp till 60 minuter. Men man kan testa och leka med det obegränsat på presentationssajten. Vad det gör är helt enkelt att det omvandlar tal till text med hjälp av maskininlärning. Detta är givetvis användbart för t.ex. applikationer där man vill styra program eller apparater med röstkommandon. Att testa prata till det och se hur väl det förstår ens tal är enkelt att komma igång med, men att skapa egna applikationer med det kräver givetvis lite programmeringskunskaper. API:et har stöd för svenskt tal.

3. Dialogflow

Dialogflow är ännu ett API, eller snarare ett verktyg, för att skapa en egen chattbot eller röstassistent. Agenten man skapar kan sedan integreras i olika applikationer. Agenten använder sig av Googles avancerade teknik för maskininlärning för att ”förstå” sammanhanget i användarens text eller tal. Japp, den har stöd för tal med hjälp av Cloud Speech-to-Text som nämnts ovan. Det gör att man kan skapa en chattbot där användaren t.ex. klickar på en mikrofonknapp och talar till den. Det verkar enkelt med en chattbot som svarar med en förprogrammerad text på en särskild fråga. Men det som gör den här typen av bot praktisk är att man inte behöver skriva in det oändliga antalet varianter som en fråga kan ställas på.

Det är ganska enkelt att komma igång med Dialogflow. Dokumentationen, som visserligen är på engelska, är ovanligt enkel att förstå och man kan få en genomgång hur man steg för steg bygger sin första chattbot. Robotkvarnen har testat skapa en egen chattbot med Dialogflow som vi kallar Millbot och som du kan testa här.

4. OpenWorm

OpenWorm är kanske det mest spännande projektet i den här listan, men absolut inte det enklaste att komma igång med. Det är delvis ett forskningsprojekt och delvis ett projekt för AI-utvecklare. Det man gör är att skapa en artificiell organism, eller ”världens första virtuella organism” som efterliknar en rundmask; Caenorhabditis elegans. Tanken är bl.a. att man kan lära sig mer om hur en riktig hjärna fungerar genom att skapa ett enkelt artificiellt neuralt nätverk. Och det är betydligt enklare att återskapa en maskhjärna än en människohjärna! Källkoden för OpenWorm är helt öppen, så vem som helst kan ladda ner den, experimentera själv och delta i utvecklingen av denna mask.

5. Snips

Snips röstassistent är ett verktyg som på många sätt liknar Dialogflow. Man kan själv bygga upp den på nätet och sen använda den i en Android-, Raspberry Pi-eller Linux-enhet. Den är främst utvecklad för att användas i telefoner och hushållsapparater. Anledningen till att vi listar Snips är för att det är ett mer privat alternativ till stora spelare som Alexa, Apple och Google. Snips är nämligen inte uppkopplad till ett moln som liknande produkter, och privat data kan därför inte delas till dessa jättar. Maskininlärningen sker lokalt i din enhet så att du kan ha full kontroll över din data. Utförlig dokumentation på engelska finns, men dels behöver man vara ganska kunnig i programmering och dels behöver man en del hårdvara för att komma igång.

En del av de här projekten kommer vi troligtvis att arbeta med tillsammans i våra workshops, men är du sugen på att börja redan nu så är det bara att sätta igång att beta av listan!

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter av andra AI-projekt du känner till. Har du testat något av ovanstående? Vad tyckte du om dem?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *