År 2015 satte världens nationer upp ett ambitiöst men högst realistiskt mål att uppnå en hållbar global utveckling. Målen är 17 till antalet och ska vara uppfyllda till år 2030. Robotkvarnen och initiativtagarna WeLoveU Foundation stödjer målen för hållbar utveckling och strävar efter att bidra till att uppnå dem. Vi tror att innovation och hållbar utveckling går hand i hand.

För att våra deltagare och kommande generationer ska kunna uppleva en värdefull framtid behöver vi alla hjälpas åt att skapa en hållbar värld. Utan ett värdigt liv är det meningslöst att ha nya häftiga prylar, och dålig hållbarhet hämmar också innovation och samarbete. En del av lösningen för att uppnå hållbarhet är att skapa innovationer, åtminstone om vi inte vill göra stora uppoffringar i hur vi lever våra liv. Därför tycker vi det är viktigt att uppmuntra och informera om hållbar utveckling som en del av projektet Robotkvarnen.

I det här inlägget sammanställer vi en lista över utvalda smarta tjänster som förutom att vara roliga att använda, också gör mycket nytta och bidrar till att uppnå flera av målen för hållbarhet. Det behöver inte vara svårt eller tråkigt att göra något för en bättre värld. Tvärtom, det kan vara väldigt givande på många sätt. Det finns företagare och utvecklare som har tänkt till och vill kombinera välgörenhet och nytta för de som bidrar. Andra har använt sina kunskaper till att förenkla för alla att göra nytta.

Spoiler! På två av tjänsterna kan du faktiskt tjäna pengar samtidigt som du bidrar!

1. Trine

Trine är ett bolag baserat i Göteborg som har utvecklat en tjänst som gör det enkelt att investera i solpaneler på ställen där det inte finns något elnät. Projekten bidrar till att hållbar och billig energi kan användas, istället för fossil elkraft som diesel eller kol. Förutom detta så bidrar tillgången till el att människor i regionen kan studera eller arbeta även efter att solen gått ner, och kan använda teknik som förbättrar liv och hälsa. Du får ränta på din investering och du kan återinvestera eller ta ut dina pengar efter att lånet betalats tillbaka. Registrera dig via länken ovan och få 10€ att investera.

2. Climate Hero

Med Climate Hero kan du test ditt eget klimatavtryck, det vill säga hur mycket CO2e du förbrukar. Du får svara på enkla frågor om din livsstil i tre kategorier; bostad, transport och shoppingvanor. Det tar ca 5 minuter att gå igenom frågorna och du får en grov uppskattning på hur mycket du påverkar miljön. Detta kan jämföras med genomsnittet i Sverige och med den nivå som vi alla behöver komma ner till för att nå klimatmålen. Det är kul och lärorikt. Du får även ett val att klimatkompensera genom en månadsbetalning. Beloppet baseras på dina uppskattade utsläpp.

3. Big Heart

Med Big Heart kan du skänka pengar till välgörenhet utan att spendera en krona. Det enda du behöver göra är att visa en annons ett par sekunder innan du går in på din favorit-app i mobilen. För den som inte kan låta bli att kolla flödet var femte minut kan det bli en liten slant alltså! Du kan se din statistik och mäta dig med andra användare. Du kan välja en bland flertalet välgörenhetsorganisationer att skänka till. Om du laddar ner appen via länken ovan får du 20 kr i bonus som du kan skänka.

4. Dollar Street

Dollar Street är ett projekt av Gapminder som bidrar till att minska oförståelse och okunskap om andra kulturer, länder och levnadsstandarder. Det är en webbapplikation där alla människor från hela världen bor på samma gata; Dollar Street. Med bilder på olika vardagliga saker som transportmedel, mat, sovplats och vatten, får man en uppfattning om hur livet är i olika länder och inkomstnivåer. Man kan filtrera vyn med ett stort antal parametrar, som inkomstnivå, vardagsföremål och länder. Med Dollar Street kan du lära dig hur livet verkligen ser ut för andra människor, utan att behöva resa till andra länder. Det ger en bättre bild av verkligheten än de ofta överdramatiska skildringar vi matas med via nyhetsmedier. Du kan också bidra till projektet genom att fotografera och skicka in bilder på vardagsföremål, bidra till utvecklingen av tjänsten eller med donationer.

5. Zidisha

Zidisha erbjuder dig chansen att bidra genom mikrolån till småföretagare i afrikanska och asiatiska länder. Mikrolånen betalas tillbaka och kan lånas ut till andra projekt. På det sättet blir bidraget mer långsiktigt än enstaka bidrag till välgörenhetsprojekt och är ett bra komplement till dessa genom att driftiga personer får en chans att lyfta sig själva ur fattigdom. Vissa projekt kan också bidra till utvecklingen genom att nya tjänster och varor blir tillgängliga i fattiga områden, eller att människor kan anställas. Mikrolånen betalas tillbaka utan ränta, men den stora fördelen är att samma pengar kan göra nytta om och om igen. Registrera dig via länken ovan och få 25$ att komma igång med!

6. Agrikaab

Sist i vår lista hamnar också den kanske fräckaste tjänsten som också kan bli ett kul samtalsämne när du träffar dina vänner. Med Agrikaab kan du nämligen köpa dig en egen kamel eller en andel i en grönsaksodling i Somalia! Helt och hållet från din soffa därhemma. Projektet är vinstdrivande men bidrar också till den lokala ekonomin genom en stabilare tillgång på mat och även arbetstillfällen för nomader. Agrikaab beräknar att man kan få upp till 30-40% avkastning på sin investering. Visst kan det kännas som en riskfylld investering, men har du ändå pengar på banken som bara ligger och samlar damm (eller 0-ränta?), så känns väl detta som ett mycket bättre sätt att investera dem?

Med detta sammanfattar vi vår lista på enkla och smarta tjänster som kombinerar innovation, teknik, välgörenhet och entreprenörsanda. Om du satsar eller bidrar till alla dessa projekt bidrar du också till att uppnå minst 11 av FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Inte så dåligt! Kommentera gärna här nedan om du har hittat andra liknande tjänster som kombinerar nytta och nöje! Fattas det någon i listan? Eller kommentera de tjänster vi listat här, har du testat någon av dem och vad har du för erfarenhet?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *