Robotkvarnen är ett initiativ av företaget Designera och International WeLoveU Foundation som startade sommaren 2018. Tanken är att erbjuda en möjlighet för alla barn i Göteborgsområdet möjlighet att lära sig bygga, programmera och använda robotar redan från en ung ålder. Från och med hösten 2018 ingår det i grundskolans läroplan att elever ska lära sig programmering redan i första klass. Samtidigt finns det en stor brist på kompetens och vana bland lärare och föräldrar att lära ut programmering. Så Designeras ägare bestämde sig för att dra sitt strå till stacken. Vi kommer att hålla regelbundna workshops som fokuserar på att bygga och programmera robotar för barn och ungdomar i Göteborgsområdet.

Bland kvarnar och dammar

Designera har sitt kontor och fotostudio i stadsdelen Kvarnbyn i Mölndal, strax söder om Göteborg. Kvarnbyn har troligen fått sitt namn efter de vattenkvarnar vid forsen som har producerat mjöl ända sedan medeltiden. I Kvarnbyn finns gamla fabriksbyggnader från förra sekelskiftet som använde vattenkraften från forsen för att driva maskinerna. I den gamla strumpfabriken mitt emot Mölndals stadsmuseum finns Designeras studio.

Studion kan hyras för bl.a. fotografering, konferens och kursverksamhet, men eftersom den ofta står tom utanför vanliga arbetstider, väcktes idén att använda den till välgörande ändamål. Designera lånar ut sin lokal för verksamheten och bidrar med bl.a. webbsida och fotografering. Verksamheten organiseras och leds av frivilliga projektledare och handledare från International WeLoveU Foundation.

Med miljön i fokus

Initiativtagarna tror att ett ökat intresse för och ökad kunskap om modern teknik som programmering, artificiell intelligens och robotik kan bidra till innovation inom miljövänlig och hållbar teknik. WeLoveU Foundations medlemmar arbetar sedan tidigare för att minska människans utsläpp och påverkan på miljön genom olika verksamheter. Så miljötänket kändes självklart även för projektet Robotkvarnen.

Närheten till vattenkraften, området Kvarnbyn och initiativtagarnas intresse för vetenskap, digital teknik och miljöarbete har tillsammans inspirerat till projektnamnet Robotkvarnen.

Vill du vara med i projektet?

Det här projektet är nystartat och det finns mycket att göra. Vi vill gärna samarbeta med företag och eldsjälar i Göteborgsområdet så att vi tillsammans kan satsa på framtidens generationer i Göteborgsområdet!

Om du tycker att Robotkvarnen är ett bra initiativ, dela det här inlägget och andra sidor på den här webbsajten i sociala medier. Du får gärna följa oss också och få uppdateringar om verksamheten. Vi hoppas att många barn och ungdomar vill delta gratis i våra workshops, så tipsa gärna föräldrar ni känner om projektet! Om du känner någon som är tekniskt lagd, och gärna programmerare eller utvecklare till yrket, så tipsa gärna om möjligheten att delta som handledare.

Företag och organisationer kan stödja projektet genom att bidra ekonomiskt på den här sidan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *