Maskininlärning är en teknik inom artificiell intelligens som finns överallt i vår vardag och påverkar oss allt mer. Men det kan vara lite svårt att förstå vad det är, hur det funkar och hur det påverkar oss. I Robotkvarnens workshop för artificiell intelligens utforskar vi därför maskininlärning genom praktiska och åtminstone till en början enkla övningar. Dessa övningar är anpassade för de minsta som inte har några förkunskaper. Vi behövde en plattform som vi kan använda för att komma igång med praktisk maskininlärning på ett enkelt sätt.

Nu har frivilliga översättare från International WeLoveU Foundation, initiativtagarna till Robotkvarnen, påbörjat översättningen av den engelska webbsajten Machine Learning for Kids till svenska. En stor del av översättningen är färdig, så man kan redan nu komma igång med att skapa ett gratiskonto och börja med egna projekt utan att kunna engelska. Tjänsten är gratis och är utvecklad av Dale Lane för att användas av lärare och handledare i kodningsgrupper. Det innebär att det nu finns en unik resurs som kan användas gratis av svenska lärare, föreningar och föräldrar för att på ett roligt sätt jobba med maskininlärning för barn!

Vad är maskininlärning?

Maskininlärning är ett stort område inom artificiell intelligens och en teknik som på nåt sätt används i de flesta AI-system idag. Det handlar kortfattat om att få datorer att läsa information av något slag, och dra lärdom av denna mer eller mindre på egen hand. Ofta vill man att en viss tjänst ska kunna känna igen texter och bilder för att sen dra slutsatser från dem. De här tjänsterna finns överallt i vår vardag och vi använder dem oftast utan att tänka på att maskininlärning används i bakgrunden.

Ett exempel är när man söker nåt på nätet, vilket de flesta av oss gör flera gånger om dagen. Vad vi får för resultat beror till stor del på hur sökmotorn tolkar betydelsen av det vi skriver in i sökrutan. Denna tolkning görs med hjälp av maskininlärning. Andra exempel är skräppostfiltret i vår e-posttjänst, rekommenderat innehåll i nyhetsappar, musikappar och streamingtjänster för video. Och till och med bedrägerikontroller när vi köper nåt på nätet.

Varför ska man lära sig om maskininlärning?

Det finns flera anledningar, men en anledning är faktiskt att det är kul! Känslan av att få en chat-bot att svara på frågor man skriver till den utan att man direkt har programmerat in den frågan känns nästan lite magiskt. Övningarna i ’Maskininlärning för barn’ där man skapar sina egna spel i programmeringsspråket Scratch, gör det extra roligt och enkelt! Att träna en ”modell” eller ”agent” som det kallas, känns lite som att man tränar ett husdjur, där man ger det olika exempel på vad som är rätt och vad som är fel.

När man får lite förståelse om hur tekniken funkar så kan man också känna igen den i de tjänster man använder i vardagen. Det kan ju vara kul. Och samtidigt skrämmande kan man tycka. Just därför är det också så viktigt att lära sig om maskininlärning. Om vi inte har förståelse för tekniken så blir vi enkelt styrda av den. Kanske ett företag medvetet vill sälja så mycket som möjligt till oss genom personligt anpassad reklam. Eller så matas vi av en viss typ av åsikter och information i nyhetsartiklar eller sociala medier beroende på vilka intressen vi har.

Maskininlärning är en teknik som är väldigt kraftfull om man kan hantera den. Många företag inser detta och satsar mycket på att ta reda på hur man kan använda tekniken i sina system. Därför används den oftast där det finns ett intresse att tjäna pengar. Men maskininlärning kan även användas för att göra gott. Det finns flera användningsområden inom välgörande verksamhet. Ett är att snabbt och billigt ta reda på var det finns störst behov av hjälpsändningar av mat och medicin. Man kan också övervaka jordbruk och göra förutsägelser som hjälper bönder. Eller diagnosticera sjukdomar och förbättra spridning av viktig information i fattiga områden. Läs gärna mer om möjligheterna att arbeta med hållbar utveckling med hjälp av artificiell intelligens.

Du kan också läsa Dale Lanes blogginlägg om projektet ’Machine Learning for Kids’ här.

Dessa välgörande användningsområden för artificiell intelligens är en stor anledning till att Intl. WeLoveU Foundation startat upp och driver initiativet Robotkvarnen.

Vad händer nu?

Det återstår en del översättningar att göra och det här arbetet pågår. Framförallt kommer de olika övningarna  som finns som nedladdningsbara pdf:er att översättas efterhand som vi förbereder dessa övningar för Robotkvarnens workshops. Vill du hjälpa till med det arbetet så finns övningarna på engelska här. Skriv till oss vilken övning du vill översätta så kan vi koordinera det arbetet.

Är du mellan 4 och 18 och intresserad av att utforska maskininlärning tillsammans med andra och under handledning? Delta då i nästa workshop. Tycker du att Robotkvarnen är ett viktigt initiativ? Läs mer om hur du kan bidra till projektet här.

Skriv gärna en kommentar här nedan om du själv lär ut eller planerar att lära ut maskininlärning till barn (eller bara vill säga ”hej”). Vad har du för behov, kommer ”Maskininlärning för barn” vara ett verktyg som du kommer att använda dig av, eller har du andra bra sätt att lära ut det på?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *