Den 20:e september var det premiär för vår robotworkshop i Mölndal. Vi började från grunderna och lärde känna roboten Edison och pratade lite om vad en robot är för nåt och hur en Edison fungerar. Vi gick igenom saker som ”sensor”, ”program” och ”mikrochip”.

Robotsumo med Edison
Robotsumo med Edison. Vi använder svart eltejp för att skapa en sumo-ring.

Vi fortsatte med att använda oss av den enklaste formen av programmering av Edison och gjorde övningar med streckkodsprogrammering. Edison har inbyggda program för att t.ex. följa en ficklampa, följa linjer och undvika hinder. Dessa aktiveras genom att köra Edison över streckkoder. Med hjälp av svart eltejp på den vita rundfonden gjorde vi banor åt robotarna.

 

 

 

När vi var klara med de inbyggda programmen var vi redo att gå över till blockprogrammering med EdBlocks. Här lägger vi ut block i den ordningen som vi vill att roboten ska utföra funktioner. EdBlocks-appen är tillgänglig gratis online. Det enda som krävs är en enhet med internetuppkoppling, en webbläsare och en hörlursutgång. Det är lätt att komma igång att programmera genom att dra och släppa blocken med ikoner som tydligt visar vad de gör.

Det var inga problem för deltagarna att hänga med och lösa de små uppdragen vi gjorde. Vi är övertygade om att vem som helst kan lära sig programmering, även från 4 års ålder. Vi hoppas att det här projektet gradvis kan krossa myten om att programmering är nåt som är väldigt svårt och bara vissa väldigt smarta eller tekniskt begåvade personer klarar av.

Vi programmerar musik med Edison
Vi programmerade Edison till att spela musik. Ett block spelar en ton.

Robotkvarnen är ännu i startskedet och det finns tyvärr en begränsning för hur många som kan delta i våra workshops än så länge. Ju fler datorer och robotar vi har möjlighet att köpa in desto fler barn kan delta vid varje tillfälle. Med de resurserna som projektet har just nu kan sex barn delta.

Om du tycker att Robotkvarnens verksamhet är viktig så finns det många sätt att stödja det på. Varje ekonomiskt bidrag ger stor effekt eftersom nästan allt går till inköp av prisvärd utrustning som kan användas länge. T.ex. kostar en Edison-robot och en Raspberry Pi ungefär 1000 kr, vilket möjliggör för två barn till att delta per workshop.

Förutom ekonomiska bidrag kan man vara handledare, skänka utrustning man kanske har liggande hemma eller gästblogga. Tipsa gärna om projektet till vänner och bekanta som har barn, följ och dela det i sociala medier eller föreslå för din arbetsgivare att stödja det.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *