Artificiell Intelligens

Experimentera med artificiell intelligens, machine learning, och deep learning!

I den här workshopen testar vi gränserna för vad datorer och robotar kan göra och försöker få maskiner och datorer att utföra uppgifter som vanligtvis bara vi människor kan göra. Vi skapar Artificiell Intelligens (AI). Kan vi få en robot att känna igen ditt ansikte och säga vad du heter? Eller att lyssna på vad du säger och svara med en smart gest? Vi får se!

För de yngre deltagarna försöker vi förstå vad artificiell intelligens är för något. Vi får en känsla för vad man kan göra med ansiktsigenkänning, bildigenkänning, röstigenkänning eller med maskininlärning. Vi kan här till exempel använda oss av lekar, spel eller tjänster på nätet, eller så använder vi robotar eller enheter som har AI-funktionalitet.

För att uppnå Machine Learning, maskininlärning på svenska, matar vi ett program med data och låter det köra igenom datan med algoritmer tills det lär sig vad som är det bästa sättet att lösa en uppgift på. Kanske kan vi lära en robot att hitta bästa vägen genom en labyrint? I den här workshopen använder vi bland annat Keras, som är ett kodbibliotek skrivet i programmeringsspråket Python. Dessutom kommer vi att bekanta oss med maskininlärningsmotorer som t.ex. IBM:s Watson och Googles Dialogflow.

Vi går vidare efter detta och experimenterar med Deep Learning, där vi låter flertalet lager av artificiella neurala nätverk lära sig utföra avancerade uppgifter.

Codey Rocky artificiell intelligens

STEM-o-meter

Vetenskap
Science
Teknologi
Technology
Ingenjörskonst
Engineering
Matematik
Mathematics

Utvecklingsväg

Obs! Robotkvarnens utvecklingsvägar är endast rekommendationer för att ge dig vägledning. Det är upp till dig att välja din egen väg och egna mål!

Nivå 1

Lär känna AI

Få en grundläggande förståelse för begreppet artificiell intelligens, hur det funkar och hur tekniken används idag.

Verktyg:

Ålder: 4 – 18 år

Nivå 1

Nivå 2

Lek med AI

Få en känsla för vad man kan göra med AI i praktiken genom att leka och experimentera med bl.a. röstigenkänning och bildigenkänning. Vi lär oss grundläggande koncept som Input (ingående data), Output (utgående data eller funktion) och Algoritm.

Verktyg:

Ålder: 6 – 14 år

Nivå 2

Nivå 3

Kom igång med Scratch

För att gå vidare med maskininlärning behöver vi en grundläggande förståelse för programmering. Scratch är ett bra verktyg och vi får användning av det senare.

Verktyg:

Ålder: 7 – 17 år

Nivå 3

Nivå 4

Maskininlärning för barn

Vi använder oss av denna online-plattform på svenska för att träna enkla maskininlärningsmodeller, som vi sen använder i olika Scratch-spel.

Verktyg:

Ålder: 8 – 18 år

Nivå 4

Nivå 5

Programmera enkla robotar

Vi använder mBlock (Scratch-baserat språk) för att programmera Neuron, Codey Rocky eller testar andra enheter med AI-funktioner.

Verktyg:

  • Neuron
  • Codey Rocky (kommer i mån av budget)
  • Raspberry Pi Vision Kit (kommer i framtiden)
  • Raspberry Pi Voice Kit (kommer i framtiden)

Ålder: 8 – 18 år

Nivå 5

Nivå 6

Kom igång med Python

Python är det vanligaste programmeringsspråket för maskininlärning och visualisering av data. Det är också enkelt att lära sig jämfört med många andra språk.

Verktyg:

Ålder: 12 – 18 år

Nivå 6

Nivå 7

Elements of AI

Den här interaktiva online-kursen på engelska tar kortfattat och pedagogiskt upp begrepp, modeller, användningsområden och etiska frågor rörande artificiell intelligens. Rekommenderas även för alla vuxna!

Verktyg:

Ålder: 16+ år

Nivå 7

Nivå 8

Avancerad chattbot

Genom Natural Language Processing (NLP) och träning av en människa kan vi få en dator (bot) att lära sig förstå tal och text och svara på ett naturligt sätt. Denna teknik används i moderna chattbotar.

Verktyg:

Ålder: 16+ år

Nivå 8

Nivå 9

Python-bibliotek för data

För att komma igång med avancerad maskininlärning behöver vi förbereda vissa förkunskaper i datahantering och visualisering i Python. För det går vi igenom några vanliga Python-bibliotek.

Verktyg:

Ålder: 18+ år

Nivå 9

Nivå 10

Maskininlärning med Python, TensorFlow och Keras

Grattis! Har du kommit så här långt så är du redo att börja lära dig maskininlärning på en avancerad nivå. Med dessa kunskaper kommer du att kunna utveckla egna AI-applikationer. Du kommer troligtvis också vara mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

Verktyg:

Ålder: 18+ år

Nivå 10

Tips!

Chatt-boten på den här webbsidan heter Millbot och använder sig av maskininlärning för att förstå vad du skriver till honom. Du kan testa att chatta med honom! Ett vanligt jobb inom maskininlärning är att träna så kallade agenter (de program som ska lära sig nåt).  En sak vi kommer att testa i denna workshop är att träna Millbot så att han blir ”smartare”!

Vanliga frågor

Maskininlärning finns överallt omkring oss. Alla använder vi maskininlärningssystem varje dag; som t.ex. skräpfilter, rekommendationsmotorer, översättningstjänster, chat-botar och digitala assistenter, sökmotorer och system för att upptäcka bedrägeri.

Det kommer inom kort att vara normalt att maskininlärningssystem kör våra bilar, och hjälper läkare att diagnosticera och behandla sjukdomar. Det är viktigt att barn är medvetna om hur vår värld fungerar. Det bästa sättet att förstå möjligheterna och riskerna är att vara förmögna att bygga med denna teknologin själva.

Alla! Även om man inte ska jobba med det så tror vi och många kunniga inom området att AI snart kommer att påverka nästan alla system i samhället vi lever i, och därför var och en av oss. Så av samma anledning som vi lär oss Sveriges statskick i skolan även om vi inte ska bli offentliga tjänstemän eller politiker, tycker vi att alla har nytta av att åtminstone förstå vad artificiell intelligens är och hur det funkar.

Det kan vara väldigt svårt, men det behöver inte vara det! Vi tror att även små barn kan lära sig det här ämnet om man ger det en chans och börjar på ett praktiskt och kul sätt, precis som med annan programmering. Artificiell intelligens är inte så mycket konstigare än mänsklig intelligens. Faktum är att den mänskliga hjärnan är tusentals gånger mer komplicerad än en ”robothjärna”.

Det är sant att den mest avancerade artificiella intelligensen idag använder sig av väldigt avancerade matematiska formler, så kallade algoritmer. Men målet med denna workshop är inte att räkna ut svåra saker eller lösa svåra problem, utan att få en förståelse för vad AI är för något. Det kan vi göra utan att vara särskilt bra på matte.

Detta är en av de många frågor som vi försöker få svar på genom denna workshop. Inom artificiell intelligens finns det inte många svar som är antingen rätt eller fel. Det här ämnet är så spännande just eftersom det väcker många frågor kring vad intelligens är för nåt. Vem vet, kanske kan vi lära oss mer om oss själva genom att utforska artificiell intelligens?

Vår åldersgräns för alla workshops är 4 år. Vi tror att även 4-åringar kan få en grundläggande förståelse för artificiell intelligens genom enkla lekar. Men det blir en utmaning och en spännande resa som vi gör tillsammans. Det finns fortfarande väldigt lite studiematerial och erfarenhet i Sverige om artificiell intelligens för barn, och vi hoppas att Robotkvarnen kan bidra till den utvecklingen.