Programmering för barn

Lär dig programmering!

Tänker du att programmering handlar om att sitta i ett mörkt rum och skriva en massa siffror på en skärm hela dagen? Det kan vara så för vissa, men inte på Robotkvarnen!

Vi använder robotarna Edison och mBot för att lära oss programmering. Vi börjar med att lära känna Edison genom att ge honom instruktioner genom att klappa händerna, knäppa med fingrarna, leda honom med en ficklampa eller sätta handen framför honom.

Man kan bygga LEGO på Edison så att han får en ny look, och han kan prata med andra Edison-robotar och spela melodier! Det gör att det nästan bara är din fantasi som sätter gränsen för vad du kan göra med en Edison.

Den låga kostnaden för en Edison gör att alla som är med kan ha sin egen robot att leka med fritt!

Programmera robot - gratis robotprogrammering i Göteborg

Vanliga frågor

Det korta svaret: För att det är kul, för att förstå världen omkring oss, för att bli bra på att lösa problem och för att det kan ge fördelar senare i livet. Olika program finns i nästan överallt omkring oss. De påverkar oss mer än vi tror och vi är behöver program för att driva viktiga samhällsfunktioner. Vi tror att förståelse för programmering snart kan vara lika viktigt som att kunna läsa.

Veckopengen har skrivit en artikel som svarar utförligt på frågan.

Det skolan lär ut om programmering är självklart viktigt och bra. Men ofta finns det inte mycket tid att leka med och bygga robotar fritt som vi gör i Robotkvarnen. Vi tror att våra workshops gör det lättare att lära sig programmering även i skolan och vi är fria att använda lite andra arbetssätt än i skolan. Robotkvarnens workshops är alltså ett komplement (en extra hjälp) till grundskolans utbildning.

Egentligen vilka du vill! Men vi kommer framförallt att jobba med bland annat Scratch, Python och Arduino C, eftersom det är de enklaste och vanligaste programmeringsspråken som riktar sig till barn. Scratch och varianter av detta programmeras genom att man flyttar block med bilder så att de ligger i den ordning som man vill att de ska hända. Det gör det enkelt att förstå vad programmet gör men påminner ändå mycket om hur man programmerar mer avancerade, textbaserade språk.

Va?! Det är ju klart, varför skulle inte tjejer kunna det? Det där är bara trams. Men tyvärr är det fortfarande så att de flesta som jobbar med programmering är killar. Robotkvarnen vill vara med och bryta den trenden och vi hoppas att ni tjejer som deltar ska få upp ögonen för programmering, robotik och artificiell intelligens.